Het Turkse theeglas heeft een lange en interessante geschiedenis. Er wordt gezegd dat de eerste Turkse theeglazen in de 18e eeuw werden gemaakt, en dat ze sindsdien populair zijn gebleven. Turkse theeglazen staan bekend om hun unieke vorm en ontwerp. In deze blogpost bespreken we de oorsprong van het Turkse theeglas en de Turkse theecultuur. We zullen ook enkele van de verschillende variaties van Turkse theeglazen verkennen. Dus leun achterover en geniet van een kopje Turkse thee – in een traditioneel Turks theeglas!

Hoe drinken Turken thee?

Turkse thee wordt over het algemeen zwart en gezoet gedronken. Thee wordt ‘Çay’ in het Turks genoemd en is een drank die zowel thuis als in allerlei cafés, restaurants, etc. wordt geserveerd. Thee is ook populair, en is te vinden in veel Turkse huizen en restaurants. Bij de bereiding van Turkse thee wordt kokend water toegevoegd aan losse theeblaadjes of theezakjes. Het brouwsel wordt vervolgens in kleine glaasjes gegoten. Er kan suiker worden toegevoegd

Hoe wordt Turkse thee gemaakt?

Voor het zetten van Turkse thee wordt een dubbele theepot gebruikt. In het Turks ook wel Çaydanlık genoemd. Het onderste deel van de pot is gevuld met kokend water en de bovenste helft, die iets kleiner is, is gevuld met thee, suiker en gekookt water.

Traditionele Turkse Theepot
Traditionele Turkse Theepot in een modern jasje

De bladeren worden in een zeef gedaan en men laat ze ongeveer twintig minuten weken/zetten, wat ze in het Turks “demlemek” word genoemd. Hoe sterker de smaak, hoe donkerder de tint. De afgegoten thee wordt vervolgens in kleine theeglaasjes gegoten, en het resterende hete water wordt eraan toegevoegd.

Sommige mensen verkiezen sterk gezette thee, terwijl anderen het graag iets milder hebben. Sommigen voegen extra heet water of suiker toe aan hun kopje thee, afhankelijk van hun smaakvoorkeur.

Hoe lang moet Turkse thee trekken?

Turkse thee moet ongeveer 15 tot 20 minuten in de bovenste theepot trekken. Na vijftien minuten zal de thee een sterke smaak hebben. Sommige mensen drinken deze sterke thee puur. Over het algemeen wordt de thee aangelengd met kokend water uit de onderste pot.

Welke soorten Turkse thee zijn er?

Wat is Turkse thee zonder suiker?
Turkse thee zonder suiker wordt “sade çay” genoemd Het is zwarte thee die wordt gezet metkokend water en geserveerd zonder suiker.

Turkse thee met melk
Wordt “ayran çay” genoemd Het is een combinatie van zwarte thee, melk en suiker.

Turkse thee met citroen
Heet “limonlu çay.” Het is zwarte thee die met kokend water wordt gezet en met citroen wordt geserveerd.

Turkse thee met munt
Heet “naneçay.” Het is zwarte thee gemaakt met kokend water en geserveerd met muntblaadjes.

Turkse thee met kaneel
Wordt “tavşan çay” genoemd Het is zwarte thee gemaakt met kokend water en geserveerd met kaneelstokjes.

Turkse theeglazen

Zoals we al eerder zeiden, staan Turkse theeglazen bekend om hun unieke vorm en ontwerp. De meest voorkomende type Turks theeglas is het tulpvormige glas. Deze glazen zijn ontworpen om de thee warm te houden.

Turkse theeglazen zijn meestal gemaakt van helder glas, maar je vindt ze ook in verschillende kleuren en uitvoeringen. Goud kleur wordt ook vaak gebruikt als detail aan het theeglas.

Pasabache glazen

Pasabache is een bekend Turks merk die veel glaswerk maken waaronder het Turks theeglas. Het is de Turkse trendsetter binnen de glaswereld. Bij ons vind u een grote collectie van de populaire glazen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan